T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MARDİN / ÖMERLİ - Cumhuriyet İlkokulu

Haberler

Şbt

Okula giderken, okuldan gelirken birçok trafik işareti ve işaret levhası görürüz. Trafik işaretleri ve işaret levhaları, trafiği düzenlemek, trafik kazalarını önlemek amacıyla konulmuştur. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde yayaların ve sürücülerin bilgilendirilmesini sağlar. 3. sınıflarımız ile Hayat Bilgisi dersimizde "Trafik işaret ve Levhalar" konusunu öğrencilerimize farkındalık oluşturmak adına ilçemiz trafik polisleri ve amirleri ile işledik.

Kas

Lösemi vücuttaki beyaz kan hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da bilinir. Çocukluk çağı kanserleri içerisinde yüzde 30 ile en sık görüleni lösemidir.

 

Lösemi kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Kemiklerin içinde bulunan süngerimsi bir yapı olan kemik iliği, kırmızı ve beyaz kan hücreleri (alyuvarlar ve akyuvarlar) ile kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yerdir.

 

Burada üretilen beyaz kan hücrelerinden bulunan lenfoid ve myeloid adı verilen hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması, lösemi hastalığına neden olur.

Bu anormal beyaz kan hücreleri, vücuttaki enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan sağlıklı beyaz kan hücrelerinin çalışmasını engeller. Bu da kansızlık, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kanamaya yatkınlık, soluk cilt ve morarma gibi belirtilere neden olur.

Lösemi, 15 yaşın altındaki çocuklarda en yaygın görülen kanser türüdür. Ancak 55 yaşından büyük yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

Günümüzde lösemilerin tedavi başarısı yaklaşık yüzde 85'e ulaşmıştır. Bunda hasta bakımındaki önemin artışı, gelişmiş laboratuvar olanakları ve risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen pek çok faktör etkilidir.

Kemoterapiden yarar görmeyen ve tekrarlayan lösemilerde kemik iliği (kök hücre) nakli tercih edilmektedir.

 

Okulumuzda 02-08 KAsım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında, pano hazırlanmış olup konu hakkında hafta boyunca öğrencilere çeşitli aktiviteler ile bilgilendirmeler yapıldı.

Ekm

     Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesinde dikkat edilmesi gereken sağlık uygulamalarının başında gelmektedir. Sabun ile ellerin yıkanması, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca çocuğunun ölümüne neden olan ishalli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili ve ucuz yoldur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hijyen eğitimi ve el yıkamanın geliştirilmesi, diyare (ishal) olgularının yüzde 45'e kadar azaltılabileceğini vurgulanıyor.

    El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmemektedir. 


Doğru el yıkama tekniği;
1.Elimizi suyla ıslatalım
2.Yeterince sabun alalım
3.Sabunun avuç içimizde iyice köpürtelim
4.Sağ elin üstünü sol elle, sol elin üstünü sağ elle ovalayalım
5.Parmaklarımızı iç içe geçirip ovalayalım
6.Parmaklarımızı kenetleyip ovalayalım
7.Başparmaklarımızı ovalayalım 
8.Parmak uçlarını avuç içinde ovalayalım
9.Ellerimizi bol suyla durulayalım
10.Tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulayalım
11.Kullandığımız kâğıt havlu ile musluğun kapatalım.


      Günün önemine yönelik Ömerli ilçemizin Toplum Sağlığı Merkezi'nden hemşire arkadaşlarımız, okulumuz 1. ve 2. sınıf öğrencilerine yönelik doğru el yıkama ile alakalı bilgiler verdiler. Çeşitli etkinliklerle öğrencilerin dikkatini el yıkamanın önemine çekerek, akabinde bilgilendirici el broşürü dağıttılar. 

Mrt

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında, Bakanlığımız ve Millî Eğitim Bakanlığı öncülüğünde AFAD Başkanlığı koordinasyonda 81 ilde tüm okullarda eş zamanlı olarak Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı düzenlendi.   Gerçeğini aratmayan tatbikatta öğrencilere hayati önem arz eden bilgiler aktarıldıktan sonra , öğrenci ve öğretmenler sınıflarına geçtiler.

Ock

Okulumuzda bölgede ilk defa açıln Ergoterapi sınıfımızın açılışına, valimiz Mahmut DEMİRTAŞ bereberindeki heyet ile katıldılar. Okulumuzda yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan valimiz, öğrencilerle vakit geçirdiler. Yapılan bu çalışmalarımız ulusal haber sitelerinde de yer aldı. Bu haberlerin linkine aşağıda uluşılabilir.

 

https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/mardin/omerli/mardinde-ergoterapi-sinifi-acildi-6675568

https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/mardin/omerli/mardinde-ergoterapi-sinifi-acildi-41975908

https://www.posta.com.tr/mardinde-ergoterapi-sinifi-acildi-2421231

https://www.sabah.com.tr/mardin/2022/01/05/omerlide-ozel-cocuklar-eglenirken-egitim-goruyor

Nis

   Dijital çağda söz sahibi olmak istiyoruz. Bu iddalı ve bir o kadar heyecan verici cümlenin eyleme geçmesinin ilk basamağı şüphesiz ki" çekirdekten yetiştirme" olacaktır. Dijitalleşen dünyamızın her alanına etki eden teknolojilerin mucitleri dünün çocuklarıydılar. Biz de "bugünün çocukları yarının mucitleri olacak" şeklinde gördüğümüz öğrencilerimize robotik kodlama kursunu açtık. Bu kurs, öğrencilerimizde icat etme  ve üretme hissini oluşturmaktadır. Bu his, çocukların kendilerini bir birey olarak kabul etmesini sağlamaktadır.Bunun yanında, sosyal, psikolojik ve akademik gelişiminde çocukları çok yönlü geliştirecektir. Robotik kodlama kursumuzun, "büyük dünyaları kuracak küçük bir adım" olmasını temenni ediyoruz.